ΑρχικήFood news

Η ιστορία της είναι σα βγαλμένη από την κινέζικη παροιμία «Σε καταριέμαι να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς». Εχασε τη δουλειά της πριν από τέσσερα χρόνια λόγω της κρίσης και πέρασε από όλα τα στάδια που περνάμε όλοι τα τελευταία χρόνια : Κατάθλιψη, αγχολυτικά, αϋπνίες. Δεν το έβαλε κάτω όμως. Βρήκε την ιδέα, πάλεψε – και συνεχίζει να παλεύει – με τα «θηρία» ( της γραφειοκρατίας και όχι μόνο ) και σήμερα δικαιούται να καμαρώνει για τα εξαιρετικά καλούδια που βγάζει με τα «χεράκια της». 

Σε ένα μικρό, ζεστό, πεντακάθαρο και αστραφτερό εργαστήριο δίπλα στην Πλατεία Βαρνάβα, στο Μέτς, η κυρία Βίκυ Σακκά κάνει πραγματικά θαύματα: Παπαρδέλες με σύκα και  τζίνζερ, ζυμαρικά με κουρκουμά, με γεύση πίτσα και άλλα πολλά! 

Τα ζυμαρικά της κυρίας Βίκυς Σακκά  είναι όλα  χειροποίητα, ζυμώνονται με το χέρι,  αν και όπως λέει η κυρία Σακκά, στην πορεία μπορεί να βάλει και  ζυμωτήριο κανονικό αλλά η διαδικασία θα γίνεται  με τον ίδιο τρόπο. Κατόπιν στεγνώνουν με φυσικό τρόπο, δηλαδή με ανεμιστήρες και  ο χρόνος στεγνώματος είναι 5-7 μέρες. Αυτός είναι ο λόγος που τα ζυμαρικά είναι ιδιαιτέρως ελκυστικά κ διατηρούν όλα τα συστατικά, καταλαβαίνεις τις γεύσεις και  οι προσμίξεις είναι απολύτως αναγνωρίσιμες. Προς το παρόν, τα ζυμαρικά δίνονται μόνο στη χοντρική, σε εστιατόρια και καταστήματα με είδη διατροφής, αν και στα σχέδια της κ. Σακκά είναι κάποια στιγμή να κατορθώσει να περάσει και στη λιανική!

Την αναζητήσαμε και μάθαμε την ενδιαφέρουσα ιστορία των χειροποίητων ζυμαρικών της.  

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την παρασκευή σπιτικών ζυμαρικών;

Εργαζόμουν για αρκετά χρόνια στην έρευνα αγοράς και πάντα σκεφτόμουν ότι ήθελα να κάνω κάτι δικό μου που να μην έχει σχέση με την παροχή υπηρεσιών αλλά να παράγω ένα συγκεκριμένο προϊόν. Έχασα τη δουλειά μου μέσα στην κρίση κ κει άρχισα να σκέφτομαι  σοβαρά ποιό θα είναι αυτό το προϊόν. Σκεφτόμουν τα δημοφιλή προϊόντα και μέσα σ αυτά και τα ζυμαρικά και άρχισα να ψάχνω στην Ελλάδα και στην Ιταλία, πώς θα το υλοποιήσω. Κατέληξα σχετικά γρήγορα στο προϊόν και άρχισα να κάνω μαθήματα παραγωγής ζυμαρικών

ΒΙΚΥ ΣΑΚΚΑ

Παρμενίδου 5-7 Πλατεία Βαρνάβα Μετς

Τηλ. 6906723370

email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Πόσο χρόνος και κόπος χρειάστηκε για να φτάσετε ως εδώ;  Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συναντά ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα στην Ελλάδα της κρίσης;

Ο χρόνος κ ο κόπος είναι δύο θέματα τα οποία για να σας τα αναπτύξω θα πρέπει να τα συζητάμε ώρες. Αρκεί να σας πω ότι άλλαξα επαγγελματική στέγη, έχασα χρήματα γιατί ο Δήμος Αθηναίων μου έδωσε προέγκριση ίδρυσης κ η υπηρεσία του Υπ Ανάπτυξης δεν την αποδέχονταν. ΄Εχω καταβάλει πολύ κόπο για να στήσω αυτή τη μικρή επιχείρηση και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το σχέδιό μου εξαιτίας έλλειψης ρευστότητας, καθυστερήσεων κλπ. 

Τα κυριότερα προβλήματα είναι φυσικά η γραφειοκρατία, η υψηλή φορολογία, οι υψηλές εισφορές κ ίσως και άλλα που κάθε μέρα προκύπτουν και κανείς δεν υπάρχει αρμόδιος να βοηθήσει στην επίλυση.

Εξάγετε τα προϊόντα σας; Αν ναι, πόσο εύκολο ήταν για σας;

Δεν εξάγω ακόμα τα προϊόντα μου παρόλο που διατηρώ επαφές με το εξωτερικό και υπάρχει ενδιαφέρον αλλά δεν μπορώ να ανταπεξέλθω στην ποσότητα που απαιτείται και δεν έχω ακόμη το προσωπικό που απαιτείται γι αυτό το εγχείρημα αλλά και άλλα μέσα που δεν επιτρέπουν μεγάλες ποσότητες.

Από πού εμπνέεστε για να προχωρήσετε στην παρασκευή ενός νέο ζυμαρικού;

Η έμπνευση πραγματικά προκύπτει από οτιδήποτε, βλέπω, διαβάζω, μαγειρεύω κλπ. Παράλληλα έχω συνεργασία με μάγειρες που και αυτοί συμβάλλουν στις ιδέες αλλά έχω φτάσει στο σημείο να σκέφτομαι για όλα τα υλικά που βρίσκω οπουδήποτε αν πολτοποιούνται κ αν μπορούν να μπουν στη ζύμη. 

Eχετε κάποια αγαπημένη συνταγή με πρωταγωνιστή τα ζυμαρικά σας να μοιραστείτε μαζί μας;

Από τα πιο δημοφιλή ζυμαρικά μας είναι τα κατακίτρινα που περιέχουν κουρκουμά, αυτά αφού βράσουν μπορείτε να κάψετε λάδι κ σκόρδο κ να τα περιχύσετε κ κατόπιν να βάλετε φρέσκια μυζήθρα ή πεκορίνο, είναι μία μακαρονάδα που γίνεται σε ελάχιστο χρόνο κ έχει απίστευτη γεύση.

΄Ενα άλλο ιδιαιτέρως αγαπητό είδος είναι οι παπαρδέλες με σύκο, τζίντζερ κ κάρυ. Ταιριάζει άριστα με λευκά κρέατα, κοτόπουλο ή χοιρινό που έχουν άσπρη σάλτσα, λεμονάτη και τυρί πεκορίνο.