ΑρχικήVegeterian

Είναι ένα ριζώδες λαχανικό, πολύ συγγενικό με την πατάτα ή το τζίντζερ με ιδιαιτέρως παραπλανητικό όνομα! Δεν είναι ούτε αγκινάρα ούτε από την Ιερουσαλήμ. Προέρχεται από την νότια Αμερική, λέγεται Τοπιναμπούρ και συγγενεύει με το ηλιοτρόπιο, το οποίο στα ιταλικά λέγεται girasole και η παράφρασή του έδωσε το όνομα Ιερουσαλήμ. Είναι τραγανό, σαν την πατάτα, αλλά πιο γλυκό. Κάποιες ποικιλίες θυμίζουν καρύδι, ενώ κάποιες άλλες αγκινάρα. 

Έχει πολύ ενδιαφέρον σε σούπες, πουρέδες, αλλά και ψητό ή κοκκινιστό. Το δοκίμασα και σας το προτείνω μαγειρεμένο στην κατσαρόλα μαζί με άλλα σκληρά λαχανικά και νούντλς φαγόπυρου για συνοδεία.

Καθαρίζω και ψιλοκόβω το Τοπιναμπούρ όπως ακριβώς το τζίντζερ. Καθαρίζω 3-4 καρότα και τα κόβω ροδέλες, μισό γουλί (γογγύλι) σε κομμένο κύβους και 5-6 μικρά κρεμμυδάκια κομμένα στα τέσσερα. Αν μου έχει περισσέψει και λίγη γλυκιά κολοκύθα την προσθέτω επίσης σε κύβους. Βάζω τα λαχανικά στην κατσαρόλα με πολύ λίγο νερό (γιατί βγάζουν αρκετό) και τα αχνίζω μέχρι να μαλακώσουν.

Όταν είναι έτοιμα προσθέτω αλάτι, ελαιόλαδο, πιπέρι καγιέν και λίγο σουμάκ. Προσθέτω λίγο νερό ακόμα αν χρειαστεί για να πάρει μία βράση και να χυλώσει. Στο τέλος βάζω λίγη σόγια σως και τον χυμό ενός λεμονιού. Βράζω τα νούντλς φαγόπυρου σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά, σουρώνω και τα κρυώνω αμέσως. Σερβίρω χωριστά ή αφού τα ανακατέψω στην κατσαρόλα. Απαραίτητο συνοδευτικό μία φέτα προζυμένιο ψωμί!

 

Περισσότερα

Περισσότερα