ΑρχικήVegeterian

O μάραθος είναι ένα φυτό της Μεσογείου με πολύ χαρακτηριστικό άρωμα και πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Είναι διουρητικό, χωνευτικό, αποτοξινωτικό για το παχύ έντερο, αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό, αφροδισιακό, βοηθάει στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου και στην παραγωγή γάλακτος, ενισχύει το ανοσοποιητικό γιατί περιέχει (στον βολβό) αρκετή βιταμίνη... C, είναι καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και καλίου οπότε προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, το νευρικό και το πεπτικό, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (περιέχει φλαβονοειδή και γλυκοζίτες) και τέλος περιέχει την ανηθόλη και μαραθόλη που έχει βρεθεί ότι μειώνουν τις φλεγμονές.

Τον βρίσκουμε από τον χειμώνα έως και το τέλος της άνοιξης. Τώρα που αρχίζει να φτιάχνει ο καιρός, δεν υπάρχει καλύτερο από το να προμηθευτούμε και τα φύλλα και τον βολβό και να τα συνδυάσουμε βάζοντας το ένα στο φαγητό και το άλλο στη σαλάτα!

Ένα αγαπημένο ανοιξιάτικο φαγητό είναι ο αρακάς κοκκινιστός. Αν προμηθευτούμε ένα καλό βιολογικό κατεψυγμένο αρακά, μπορούμε να το απολαύσουμε και μέσα στον χειμώνα. Η συνταγή είναι πολύ απλή:

Κόβω σε μικρά κομματάκια 4-5 καρότα, 3-4 μεσαίες πατάτες, 2 κρεμμύδια, 1 πράσσο και αν έχω 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρω σε λίγο ελαιόλαδο και μόλις μαραθούν προσθέτω τον αρακά. Αλατοπιπερώνω και μόλις μαλακώσει λίγο ο αρακάς προσθέτω 1 κονσέρβα τοματάκι κονκασέ και άλλη 1-1,5 κονσέρβα νερό. Προσθέτω 1/4 κουταλάκι ζάχαρη καρύδας και 1/2 κουταλάκι θυμάρι και αφήνω να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Λίγο πριν το τέλος προσθέτω και 2 κλωνάρια φύλλα μάραθου ψιλοκομμένα.

Για τη σαλάτα κόβω σε πολύ ψιλές ροδέλες τον βολβό του μάραθου (φινόκιο) και ανακατεύω με 1/2 φλυτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό (μισό-μισό είναι μια καλή αναλογία, αλλά μπορώ να την αλλάξω ανάλογα τα γούστα ή επίσης μπορώ να βάλω αντί για μαϊντανό λίγο μυρώνι ή καυκαλήθρα ή φρέσκο κάρδαμο). Γαρνίρω με μία βινεγκρέτ λεμονιού, που φτιάχνω χτυπώντας 1/2 μέρος σιρόπι σύκου, 1 μέρος χυμό λεμονιού και 2 μέρη ελαιόλαδο

Περισσότερα

Περισσότερα