ΑρχικήVegeterian

Μία καταπληκτική παραλλαγή του αγαπημένου μας οσπρίου, ιδιαίτερα εύπεπτη, δυναμωτική και νόστιμη.

Μουλιάζω περίπου 400-500γρ γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ. Τους ξεπλένω και τους ρίχνω σε σκέτο νερό που βράζει. Αν έχω προσθέτω και λίγα φύκια kombu, που ενισχύουν το φαγητό μας με πολλά αμινοξέα, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, κυρίως όμως γιατί βοηθούν στην πέψη των οσπρίων. Αλάτι ΔΕΝ βάζω στο βράσιμο. Αφού βράσουν για 10-15 λεπτά τα σουρώνω, καθαρίζω από τις φλούδες που έχουν αφαιρεθεί και τα βάζω στο ταψί. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Ψιλοκόβω 2 πράσσα, 2 καρότα, 1 μικρή σελινόριζα, 5-6 κλωνάρια σέλινο και περίπου 200γρ φρέσκα μανιτάρια champignon. Τα ρίχνω και αυτά στο ταψί, προσθέτω αλάτι, λίγο καγιέν, λίγο κουρκουμά, καπνιστή πάπρικα, ελαιόλαδο και περίπου 2/3 φλιτζανιού χυμό τομάτας και 1 φλιτζάνι νερό. Ψήνω στο φούρνο για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι να πιει τα νερά του.

Σερβίρω απαραίτητα με πράσινη σαλάτα και λίγο στυμμένο λεμόνι. Μία ρόκα, αβοκάντο, λεμόνι και μια φέτα προζυμένιο ψωμί είναι ιδανικός συνδυασμός!

Οι χρόνοι μαγειρέματος είναι ενδεικτικοί, αφού εξαρτώνται από το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας, αλλά και τους ίδιους τους γιγαντες. Στη συνταγή αυτή χρησιμοποίησα βιολογικούς γίγαντες Πρεσπών οι οποίοι είχαν μαλακώσει ήδη από το μούλιασμα, οπότε έγιναν αρκετά γρήγορα.

 

Περισσότερα

Περισσότερα