ΑρχικήVegeterian

Μια παραλλαγή των λαχανοντολμάδων, που θα χρειαστεί αρκετή ώρα στην κουζίνα αλλά θα ευχαριστήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, ενώ παράλληλα έχει απίστευτη διατροφική αξία, καθώς συνδυάζει καλή πηγή υδατανθράκων (καστανό ρύζι), πρωτεϊνης (σόγια), λαχανικά και προβιοτικά (τόφου=προϊόν ζύμωσης). Δηλαδή ένα πλήρες γεύμα σε ένα μόνο πιάτο.

Μουλιάζω 250γρ καστανό ρύζι για 2 ώρες, το ξεπλένω καλά και το βράζω με λίγο αλάτι και 1,5 κούπα νερό, μέχρι να πιει όλο το νερό. Δεν χρειάζεται να μαγειρευτεί τελείως αφού θα ξαναμπεί στην κατσαρόλα. 

Αφαιρώ κωνικά το κοτσάνι από ένα μικρό λάχανο και το βαζω να "κάτσει" στην κατσαρόλα, σε νερό που βράζει για να μαλακώσουν τα φύλλα. Προσθέτω μερικά φύλλα από μαρούλια ή άλλες σαλάτες, καθώς και 2-3 μεγάλα ολόκληρα κρεμμύδια καθαρισμένα. Όταν μαλακώσουν όλα τα βγάζω από τη φωτιά και τα κρυώνω σε νερό. Ξεχωρίζω ένα-ένα τα φύλλα αφαιρώντας το σκληρό κομμάτι από το κοτσάνι τους και τα φυλλάω. Επίσης χαράζω τα κρεμμύδια μέχρι τη μέση, ώστε να ξετυλίξω την κάθε φλούδα ατόφια (σαν λωρίδα). Τα πιο μέσα φύλλα που είναι πολύ μικρά και δεν αρκούν για να τυλίξουν (περίπου) μία κουταλιά γέμιση, τα ψιλοκόβω μαζί με τα κοτσάνια των λαχανικών που κράτησα πριν, μαζί με 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα και τα προσθέτω στο ρύζι.

Τέλος, κόβω σε κυβάκια 200γρ τόφου, τα σοτάρω σε λίγο λάδι και σβήνω σε σόγια σως. Τα προσθέτω και αυτά στο ρύζι και συμπληρώνω με λίγο ακόμα σως και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Με ένα κουτάλι βάζω λίγη γέμιση σε κάθε φύλλο, διπλώνω τα πλαϊνά και τυλίγω. Στο κρεμμύδι βάζω τη γέμιση στη μία άκρη, ρολάρω και στερεώνω με μια οδοντογλυφίδα. Τα στρώνω στον πάτο της κατσαρόλας, ρίχνω και μερικές ροδέλες καρότο, προσθέτω νερό, ελαιόλαδο, σόγια σως, σκεπάζω με ένα πιάτο για να μην κουνιούνται και διαλυθούν και το βάζω να βράσει σε μέτρια φωτιά (προσέχοντας να συμπληρώνω νερό άμα χρειαστεί). Όταν έχουν γίνει τα καρότα είναι έτοιμο το φαγητό. 

Κατεβάζω από τη φωτιά και αφαιρώ 1 φλυτζάνι από το ζουμί. Στύβω 1-2 λεμόνια, διαλύω 2 κουταλάκια άμυλο ταπιόκας σε κρύο νερό, προσθέτω το λεμόνι, ανακατεύω, αναμιγνύω με το ζεστό ζουμί και το ξαναρίχνω στην κατσαρόλα. Αυτό θα δώσει μια ωραία υφή σαν αυγολέμονο.

 

Περισσότερα

Περισσότερα