ΑρχικήVegeterian

Μια εύκολη συνταγή για μπιφτέκια, πολύ δυναμωτική και πλήρης, χωρίς γλουτένη αλλά και ιδιαίτερα νόστιμη, που μπορείτε να ετοιμάσετε σε ένα γιορτινό γεύμα, αλλά και για ένα "πρόχειρο" burger.

Για τα μπιφτέκια:

  • 200 γρ φρέσκα μανιτάρια (σίτακε)
  • 1/2 φλυτζάνι καστανό ρύζι γλασέ
  • 1/2 φλυτζάνι φαγόπυρο
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι ρεβυθιού
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 1 ματσάκι φρέσκο κάρδαμμο (φύλλα)
  • Αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα, ελαιόλαδο, ξύσμα λεμονιού

Μουλιάζω το ρύζι και το φαγόπυρο 1-2 ώρες σε ξεχωριστά μπολ. Βάζω το ρύζι να βράσει και μετά από 10-15 λεπτά προσθέτω και το φαγόπυρο (αφού τα έχω ξεπλύνει καλά, ειδικά αν ΔΕΝ είναι βιολογικά). Συνολικός χρόνος βρασμού 30-40 λεπτά (δοκιμάζω να έχουν βράσει αρκετά). Δεν χρειάζεται να μετρήσω το νερό αφού στο τέλος τα στραγγίζω.

Ψιλοκόβω στο μπλέντερ τα μανιτάρια και τα λαχανικά και τα αναμειγνύω με το βρασμένο ρύζι-φαγόπυρο αφαιρώντας τα υγρά που έχουν βγάλει, προσθέτω τον ψιλοκομμένο κάρδαμο, τα μπαχαρικά μου και λίγο ελαιόλαδο. Αρχίζω να προσθέτω σιγά-σιγά το ρεβυθάλευρο μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Μπορεί να πάρει λιγότερο ή και περισσότερο από ένα φλιτζάνι, ανάλογα πόσα υγρά έχει το μείγμα μας. Αφήνω λίγο να ξεκουραστεί και μετά πλάθω μικρά μπιφτέκια και τα απλώνω σε λαδόκολλα. Ψήνω μέχρι να ροδίσουν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

 

Για τις πατάτες:

  • 3 μεσαίες πατάτες
  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
  • Αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού

 

Καθαρίζω όλες τις πατάτες, τις κόβω σε ροδέλες, προσθέτω το αλατοπίπερο, την πάπρικα, ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο, ανακατώνω καλά με τα χέρια, προσθέτω ελάχιστο νερό και τις ψήνω στον προθερμασμένο φούρνο. Λίγο πριν το τέλος προσθέτω τον χυμό λεμονιού.

Ταιριάζει τέλεια με βρασμένο μπρόκολο και λεμόνι!

Περισσότερα

Περισσότερα