ΑρχικήVegeterian

Έρχεται από το Περού και δίνει άλλο χρώμα στην ταπεινή πατάτα. Το χρώμα της ποικίλει από κυανό, λιλά έως και βαθύ ιώδες, ανάλογα με το ποσοστό των ανθοκυανίνων που περιέχει. Οι ανθοκυανίνες είναι φυτοχημικές χρωστικές ουσίες που δίνουν σε φρούτα και λαχανικά τα έντονα κόκκινα, μπλε ή ιώδη χρώματα. Η συμβολή τους είναι μεγάλη και στην υγεία μας, διότι κάποιες από αυτές τις ενώσεις είναι ισχυρά αντιοξειδωτικές και μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, εμποδίζουν το σχηματισμό θρομβώσεων, αυξάνουν την καλή χοληστερίνη, συμβάλλουν στη μείωση της κακής, ενισχύουν την άμυνά μας σε φλεγμονές. Η συμβολή τους στα πιάτα μας είναι εξίσου σημαντική, αφού τα έντονα και ιδιαίτερα χρώματα μας "ανοίγουν την όρεξη" 

Μερικές προτάσεις νόστιμες για τον ουρανίσκο, εντυπωσιακές για το μάτι και ενισχυτικές για τον οργανισμό:

Η μπλε πατάτα είναι καλό να καταναλώνεται ή να μαγειρεύεται με τη φλούδα, όπου περιέχονται και οι περισσότερες ωφέλιμες ουσίες. Επειδή η γεύση της είναι πιο "γήινη" από την πατάτα, με νότες που θυμίζουν ξηρούς καρπούς, προτίμησα να τις ψήσω στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν και μετά αφαίρεσα τη φλούδα και τις έκανα πουρέ, προσθέτοντας κρέμα αμυγδάλου, αλατοπίπερο, λίγο ταχίνι, μοσχοκάρυδο και ελάχιστο νερό να της δώσω την υφή που θέλω. 

Έκανα με τον πουρέ δύο γεύματα: στο πρώτο μαρινάρισα μανιτάρια πλευρώτους με λάδι, αλάτι, πιπέρι, θρούμπι, βαλσάμικο και τα έψησα στο γκριλ. Τα σέρβιρα με ψιλοκομμένο σχοινόπρασσο, παρέα με τον πουρέ και με μία σαλάτα από βραστό καρότο, κολοκύθι και σπανάκι με σως από γιαούρτι σόγιας, διατροφική μαγιά και σχοινόπρασσο.

Στη δεύτερη εκδοχή ο πουρές συνόδευε ψητά λαχανικά, ψητό τόφου με τομάτα και βασιλικό, μπιφτέκι τόφου, ενώ για σαλάτα φάγαμε άγρια ρόκα, ραντίτσιο, αγγουράκι αβοκάντο, κρεμμυδάκι φρέσκο και βινεγκρέτ λεμονιού.

 

Περισσότερα

Περισσότερα